Початки Русі. Довкола 862-го року - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2012)
Розглядаються початкові етапи формування давньоруської державності. На думку автора, її корені сягають VI–VII ст. Із ІХ ст. про країну й державу Русь починають згадувати давньоруські та вітчизняні джерела. Відкидається думка, ніби початки Русі зводяться до 862 р. Державне об’єднання було створене навколо Києва у часи князювання Олега (882–912 рр.). The article considers the initial stages of formation of the majesty of Rus’. In author’s opinion, its roots go back to VI–VII centuries. At the beginning of ІХ, the information about country and state Rus’ was disseminating by Old-Rus’ and domestic sources. Rejected the erroneous idea that Rus’ begins in the 862 year. State union was formed around Kyiv during Oleh’s reign (882–912).