Консервативна утопія В.Кучабського: «геополітичний трикутник», революція й Східна Європа - Корольов, Г.О. (Український історичний журнал, 2012)
Визначається внесок відомого історика, публіциста, громадсько-політичного
та військового діяча Василя Кучабського у формування української консервативної
ідеології, конструювання її міфологем та символічної географії.
Окреслено інтелектуальний і політичний контексти розвитку консервативних
ідей, а також особливості формування світогляду мислителя. Розглянуто
історико-політичну концепцію революційних подій на західноукраїнських землях та ідею «геополітичного трикутника», що лежала в основі бачення В.Кучабським революції у Західній Україні 1918–1923 рр. і його дискурсу Східної Європи. The article determines the contribution of the famous historian, publicist, social and
political, military figure – Vasyl’ Kuchabs’kyi – to the formation of the Ukrainian
conservative ideology, constructing its myths and symbolic geography. Author
describes the intellectual and political contexts of conservative ideas development
and also peculiarities of the formation of thinker belief. The article examines the
historical-political conception of revolutionary events at Western Ukraine and the
idea of “geopolitical triangle” that underpinned V.Kuchabs’kyi vision of revolution
in Western Ukraine in 1918–1923 and his discourse of Eastern Europe.