Правове становище старообрядців у Росії наприкінці ХVІІ – на початку ХХ ст. - Таранець, С.В. (Український історичний журнал, 2012)
Розглядаються основні етапи правового становища старообрядців у Росії.
Встановлено, що наприкінці ХVІІ ст. відкрита пропаґанда старої віри в
державі перебувала під забороною, певна лібералізація наступила за часів
Катерини ІІ, проте з приходом до влади Миколи І лояльне ставлення до старообрядців
закінчилося. Репресивну політику уряду стосовно послідовників старої віри було дещо призупинено за Олександра ІІ й лише в 1905 р. старовіри одержали віросповідні свободи. The article highlights the main stages of the legal status of Old Believers in Russia.
Author determines that in the late ХVІІ old faith public propaganda was under embargo
and certain liberalization came during the reins of Catherine II, but this loyalty
relations finished with the govern of Nikolai I. In the time of Aleksandr II repressive
policy concerning Old Believers was suspended, but real confessional freedom Old
Believers received in the 1905.