Губернське правління як місцева державна установа кінця ХVIII – першої половини XIX ст. (на прикладі Волинської губернії) - Маркевич, О.В. (Український історичний журнал, 2012)
У статті розглянуто діяльність, управлінські механізми та з’ясовано специфіку
владних повноважень Волинського губернського правління кінця ХVIII –
першої половини ХІХ ст. Виявлено фактори, що вплинули на формування
відмінної від внутрішніх російських губерній його структури. Простежено
динаміку чисельності, соціальний та етнічний склад урядовців цієї установи,
регіональну систему заохочень і нагород для залучення їх на державну службу та стимулювання їхньої діяльності. The article reviews the activities of governance and specific powers Volyn’ provincial
government late XVIII – first half of XIX century, defined the associated features
of its structure. It is clarified the dynamics of size, socio-ethnic composition of the
government agencies, regional incentives and rewards to attract and stimulate their
activity.