Дифференциальные фазовые секции на основе двулучепреломления формы в терагерцевом диапазоне частот - Безбородов, В.И.; Косяк, О.С.; Кулешов, Е.М.; Ячин, В.В. (Радіофізика та електроніка, 2014)
В работе рассмотрены искусственные диэлектрические структуры, обладающие двулучепреломлением формы с периодом структуры, соизмеримым с длиной волны (известны классические методы расчета таких структур с периодом, значительно меньшим длины волны). Рассмотрены искусственные диэлектрические структуры, обладающие двулучепреломлением формы с периодом структуры, соизмеримым с длиной волны. Был применен численный метод интегральных функционалов в частотной области для многомодовой задачи рассеяния. Этот метод основан на трехмерных интегральных уравнениях для эквивалентного электрического и магнитного тока поляризации периодической среды. Также рассмотрены условия согласования таких структур со свободным пространством. Согласование осуществляется с помощью диэлектрических слоев. У роботі розглянуто штучні діелектричні структури з подвійним променезаломленням форми з періодом структури, порівнянним з довжиною хвилі (відомо про класичні методи розрахунку таких структур з періодом, значно меншим довжини хвилі). Розглянуто штучні діелектричні структури з подвійним променезаломленням форми з періодом структури, порівнянним з довжиною хвилі. Було застосовано чисельний метод інтегральних функціоналів в частотній області для багатомодової задачі розсіювання. Цей метод базується на тривимірних інтегральних рівняннях для еквівалентного електричного і магнітного струму поляризації періодичного середовища. Також розглянуто умови узгодження таких структур із вільним простором. Узгодження здійснюється за допомогою діелектричних шарів. In this paper, some artificial dielectric structures possessing form birefringence with a period of the structure comparable to the wavelength are considered. The classical methods of calculating such structures with a period much smaller than the wavelength are known. To solve the problem of dispersion of a plane monochromatic wave on a lattice consisting of dielectric bars without loss, we used a numerical method of integral functionals in the frequency domain for multimode dispersion problem. This method is based on threedimensional integral equations for the equivalent electric and magnetic polarization current of periodic medium. Also the matching conditions of such structures with free space when obtaining required differential phase shift are considered. The matching is carried out by using dielectric layers.