Артилерія козацької держави: створення, розвиток, внутрішня організація (1648–1781 рр.) - Сокирко, О.Г. (Український історичний журнал, 2012)
Висвітлюється інституційне становлення й розвиток козацької артилерії у
середині XVII – наприкінці XVIII ст. На основі неопублікованих джерел реконструйовано модель функціонування гарматного відомства, його структуру,
організацію, управління, з’ясовано обов’язки урядників та обслуги, допоміжних служб. The article deals with the institutional advancement and development of the General
Artillery Corps of the Cossack Hetmanate in the mid XVIIth – late XVIIIth. Based
on unpublished sources presents reconstructed model of the artillery department,
its structure, staff, organization, management, defines the functions of the officers,
gunners and auxiliary services.