Старшина Гетьманщини: неслужбовий вимір службової кар’єри провідної соціальної верстви - Горобець, В.М. (Український історичний журнал, 2012)
Досліджуються механізми заміщення старшинських вакансій у козацькій державі, що базувалися не на службових заслугах кандидата, а на його спорідненості з впливовими представниками старшинської верстви. Акцентується увага на масштабах цього явища та ставленні до нього в козацькому середовищі. The article researches the mechanisms of filling starshyna vacancy in the Cossack State, which were based not on the candidate’s great services, but on his kinship with the influential representatives of the starshyna stratum. In addition, attention is paid to the scale of this phenomenon and attitude to it in Cossack environment.