До питання про історичні й територіальні уявлення козацької старшини наприкінці XVII ст. - Таїрова-Яковлева, Т.Ґ. (Український історичний журнал, 2012)
На основі документів посольської місії В.Кочубея 1685 р. досліджуються історичні й територіальні уявлення козацької еліти. Робиться висновок про добру поінформованість представників Ґенеральної військової канцелярії щодо
різноманітних історичних хронік, оцінку ними спадщини київських та московських князів, належність посожських сіл, кордони України тощо. This article is based on the papers of the embassy of V.Kochubei to Moscow in 1685 and
includes the analysis of the historical and territorial conceptions of the Cossack’s elite.
It illustrates the good knowledge of the members of the General Office about historical
chronicles, their opinion regarding relations of Kyiv and Moscow dukes, belonging of the
Sozh villages, borders of Ukraine etc.