О двух причинах, затрудняющих освоение субмиллиметрового диапазона электромагнитных волн клинотронами - Кириченко, А.Я. (Радіофізика та електроніка, 2015)
На основе экспериментальных исследований клинотронов, перекрывающих миллиметровый диапазон генерации, продемонстрированы две причины, затрудняющие эффективную генерацию клинотрона в субмиллиметровом диапазоне длин волн: снижение плотности тока на границе электронного потока, прилегающей к поверхности периодической структуры, и разброс геометрических параметров периодической структуры. На основі експериментальних досліджень клінотронів, що перекривають міліметровий діапазон генерації, продемонстровано дві причини, що ускладнюють ефективну генерацію клінотрона в субміліметровому діапазоні довжин хвиль: зниження густини струму на межі електронного потоку, що прилягає до поверхні періодичної структури, і розкид геометричних параметрів періодичної структури. On the basis of experimental study of clinotrons operating in the millimeter-wave range of generation, two reasons that hamper the effective generation clinotrons in the submillimeter wavelength region are shown: decrease of the current density of the electron beam in the vicinity of the surface of the periodic structure, and dispersion of geometrical parameters of the periodic structure.