Оптический рефлектометр на основе метода спектральной интерферометрии - Лукин, К.А.; Татьянко, Д.Н.; Шиян, Ю.А.; Юрченко, Л.В.; Базакуца, А.В. (Радіофізика та електроніка, 2015)
Представлен результат разработки оптического низкокогерентного рефлектометра на основе спектральной интерферометрии с гетеродинным переносом частоты в радиодиапазон, что позволяет измерять расстояния в десятки километров. Разработан, изготовлен и исследован макет рефлектометра микрометрического диапазона расстояний на базе волоконно-оптического интерферометра Фабри-Перо и широкополосного источника инфракрасного излучения. На основе проведенных исследований показана возможность и целесообразность использования метода низкокогерентной спектральной интерферометрии для применения в рефлектометрических измерениях расстояний на волоконно-оптических линиях связи. Надано результат розробки оптичного низькокогерентного рефлектометра на основі спектральної інтерферометрії з гетеродинним перенесенням частоти в радіодіапазон, що дозволяє вимірювати відстані в десятки кілометрів. Розроблено, виготовлено й досліджено макет рефлектометра мікрометричного діапазону відстаней на базі волоконнооптичного інтерферометра Фабрі–Перо і широкосмугового джерела інфрачервоного випромінювання. На основі досліджень, що були проведені, показано можливість і доцільність використання методу низькокогерентної спектральної інтерферометрії для застосування в рефлектометричних вимірюваннях відстаней на волоконнооптичних лініях зв’язку. The paper presents the creation results of the optical low-coherent reflectometer based on spectral interferometry with a heterodyne frequency transfer into the radiorange that allows to measure distances of tens of kilometers. The reflectometer layout for micro-distances based on fiber-optic Fabry-Perot interferometer and broadband infrared source was designed, fabricated and tested. Based on these investigations the feasibility and advisability of using the low-coherence spectral interferometry method for reflectometry measurements of distances for fiberoptic communication lines was demonstrated.