Realistic correct systems implementation - Goerigk, Wolfgang; Langmaack, Hans (Інститут програмних систем НАН України, 2003)
Подана перша частина статті і наступна її друга частина присвячені методам коректної побудови і функціонування великих комп'ютерних систем. У центрі уваги – проблема обґрунтування, що подається в сенсі формулювання математичної моделі інформаційних потоків у комп'ютерній системі і побудови керуючого програмного забезпечення, що контролює слушність поводження, відсутність внутрішніх помилок і усталеність стосовно зовнішніх атак як логічні наслідки, що одержуються з моделі. У першій частині статті викладена математична теорія доказової побудови компіляторів Представленная первая часть статьи и последующая ее вторая часть посвящены методам корректного построения и функционирования больших компьютерных систем. В центре внимания – проблема обоснования, понимаемая в смысле формулирования математической модели информационных потоков в компьютерной системе и построения управляющего программного обеспечения, контролирующего правильность поведения, отсутствие внутренних ошибок и устойчивость по отношению к внешним атакам как логические следствия, получаемые из модели. В первой части статьи изложена математическая теория доказательного построения компиляторов.