Про шляхи надходження празьких грошів до Східної Європи (XIV–XV ст.) - Козубовський, Г.А. (Український історичний журнал, 2012)
Писемні, археологічні та нумізматичні джерела свідчать про особливості в надходженні празьких грошів до різних регіонів та князівств Східної Європи, що зумовлювалося торговельними зв’язками польських і галицько-волинських міст, а
чи не найважливішим фактором стали поклади солі. Припинення обігу празьких
грошів на польських землях більшість дослідників датують першою половиною
XV ст. Празькі гроші Вацлава IV домінували на українських теренах Великого князівства Литовського ще протягом XV ст. Written, archeological and numismatic sources point the specificity of the ways of inflow
of Prague groschen on the various regions and various principalities East Europe. The
first appearance of groschen is connecting with contact between Poland and Halych-
Volyn’ towns. The salt-fields were major factor of the influx of Prague groschen. Most of
Scholars date the disappearance of groschen from circulation in Polish lands in the first
half of XV century. The Prague groschen of Wenceclaus IV were dominating in Ukrainian
lands of the Grand Duchy of Lithuania during the XV century.