Зрада й донос у контексті дослідження діяльності І.Мазепи - Моця, О.П. (Український історичний журнал, 2012)
Тема діяльності Івана Мазепи і його перехід із московського на шведський бік,
а також реакція на це Петра І привертає до себе увагу і нині – через 325 років
від початку гетьманування цієї непересічної особи. Залучення нових джерел,
їх оцінка у загальноісторичному плані дозволяє доповнити наявну інформацію з непростої проблеми. The theme of Ivan Mazepa’s activity and his turn from Moscovian to Sweden’s coat,
Peter I reaction to this are notice attention in nowadays. Involving new sources, their
estimation in general historical terms make it possible to supplement the available
information on this difficult problem.