Теоретичні засади дослідження політичних репресій у радянській Україні: соціальні, етнічні, регіональні аспекти - Верменич, Я.В. (Український історичний журнал, 2012)
У статті зроблено спробу теоретико-методологічного аналізу інформаційного масиву про систему державного терору у СРСР на прикладі серії книг «Реабілітовані
історією». Автор пропонує власні роздуми щодо феномену сталінізму і сутності
його репресивної політики, фокусуючи увагу на механізмах соціальної інженерії й
етнічної селекції, що зрештою призвели до девальвації цінності людського життя та мільйонних жертв. In this article author attempts to make the theoretical and methodical analysis of
information array of USSR state terror system by the book series “Rehabilitated by
the History”. Author offers his own reflections regarding Stalinism phenomenon and
his repressive politics essence by the focusing the attention to the mechanisms of
social engineering and ethnical selection. Eventually, they led to devaluation of the
human life value and to millions of victims.