Микроволновые потери в слабопоглощающих алмазоподобных материалах при 1 К < T < 300 К. Феноменологическое моделирование - Головащенко, Р.В.; Деркач, В.Н.; Тарапов, С.И. (Радіофізика та електроніка, 2015)
В работе на основании экспериментальных данных выполнено феноменологическое моделирование потерь в слабопоглощающих материалах, имеющих алмазоподобную кристаллическую решетку. Эксперименты проведены в диапазонах частот 60…120 ГГц и температур 1…300 К. Использован метод измерения энергетических характеристик дискового диэлектрического резонатора на модах шепчущей галереи. В результате разделены степени проявления основных механизмов потерь в исследованных материалах и определены величины ряда основных физических параметров материалов. У роботі на підставі експериментальних даних виконано феноменологічне моделювання втрат у слабопоглинаючих матеріалах, що мають алмазоподібну кристалічну ґратку. Експерименти проведено у діапазонах частот 60…120 ГГц і температур 1…300 К. Використано метод вимірювання енергетичних характеристик дискового діелектричного резонатора на модах шепочучої галереї. У результаті розділено ступені прояву основних механізмів у досліджених матеріалах та визначено величини низки основних фізичних параметрів матеріалів. In this paper, the phenomenological simulation of loss in low-absorbing materials having a diamond-like crystal lattice is performed on the basis of experimental data. The experiments were carried out in the frequency range 60…120 GHz and at temperatures 1…300 K. The technique of measuring energy characteristics of the whispering gallery mode disk dielectric resonator is applied. As a result, the roles of main loss mechanisms for the materials under research are clarified and the values of basic physical parameters of materials are determined.