Націонал-державна політика в програмних положеннях та діяльності загальноросійських і білоруських національних партій 1917 р. - Стрикун, І. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Одним з базових принципів міжнародної політики, спрямованої на перебудову
післявоєнного світу, було розв’язання національного питання – встановлення кордонів держав за національною ознакою. Дане питання обговорювалося на конференціях націй у Парижі (червень 1914 р.), Гаазі (квітень 1915 р.)1 та Лозанні (червень 1916 р.). Обговоренню цього питання в Російській імперії було присвячено спеціальні конференції
представників народів та етнічних груп монархії в Стокгольмі (1915 р.) та Лондоні (червень 1916 р.). Обидві конференції ухвалили рішення про визнання за всіма народами
імперії права на національне самовизначення.