Використання інтелектуальної власності як основа ефективної інноваційної діяльності та підвищення конкурентного потенціалу підприємств - Зайцев, В.Є. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті показано значення інтелектуальної власності в досягненні підприємствами конкурентних переваг на світових ринках в сучасних умовах. Наведені підходи до поняття інтелектуальна власність, розглянуті об’єкти права інтелектуальної власності, а також законодавче регулювання цих понять в Україні. Проаналізовані позитивні наслідки використання ОПІВ та негативні ефекти як результат порушення цього права. Висвітлені шляхи комерціалізації інтелектуальної власності на основі вивчення світового досвіду. Проведений аналіз дозволив сформулювати напрямки можливих перетворень в Україні, спрямованих на підвищення наукового, інтелектуального, а відповідно і економічного потенціалу держави. В статье показано значение интеллектуальной собственности для достижения предприятиями конкурентных преимуществ на мировых рынках в современных условиях. Предложены трактовки понятия интеллектуальная собственность, рассмотрены объекты права интеллектуальной собственности, а также законодательное регулирование этих вопросов в Украине. Проанализированы позитивные результаты использования ОПИВ и негативные эффекты вследствие нарушения этого права. Показаны пути коммерциализации интеллектуальной собственности на основе изучения мирового опыта. Проведенный анализ позволил сформулировать направления возможных изменений в Украине, направленных на повышение научного, интеллектуального, а, следовательно, и экономического потенциала государства. The article shows the importance of intellectual property for enterprises to achieve competitive advantages in the world markets under current conditions. The article proposes some interpretations of the concept of intellectual property and reviews intellectual property rights, as well as the legal regulation of these rights in Ukraine. Positive results of the use of IPR and adverse effects as a result of violations of these rights were analyzed. The article shows the ways of commercialization of intellectual property based on the study of the world experience. The analysis made it possible to formulate directions of possible changes in Ukraine, aimed at improving the scientific, intellectual, and therefore the economic potential of the country.