Влияние наночастиц серебра на интенсивность флуоресценции Родамина 6G и Сульфородамина 101 - Николаев, С.В.; Пожар, В.В.; Дзюбенко, М.И.; Николаев, К.С. (Радіофізика та електроніка, 2016)
В данной работе исследована зависимость интенсивности флуоресценции жидких растворов лазерных красителей Родамин 6G и Сульфородамин 101 от концентрации наночастиц серебра радиусом ~ (32 ± 5) нм при разных частотах возбуждающего излучения. Установлено, что повышение концентрации нанодобавки усиливает интенсивность флуоресценции обоих красителей. Показано, что возрастание интенсивности флуоресценции тем больше, чем ближе длина волны возбуждающего излучения к максимуму спектра плазмонного резонанса наночастиц. На основании полученных зависимостей сделан вывод о наличии оптимальной концентрации нанодобавки, превышение которой приведет к тушению флуоресценции за счет возрастания вероятности безызлучательной дезактивации возбужденных состояний молекул. У цій роботі досліджено залежність інтенсивності флуоресценції рідких розчинів лазерних барвників Родамін 6G і Сульфородамін 101 від концентрації наночастинок срібла радіусом ~ (32 ± 5) нм для різних частот збуджувального випромінювання. Установлено, що підвищення концентрації нанодобавки підсилює інтенсивність флуоресценції обох барвників. Показано, що зростання інтенсивності флуоресценції тим більше, чим ближче довжина хвилі збуджувального випромінювання до максимуму спектра плазмонного резонансу наночастинок. На підставі отриманих залежностей зроблено висновок про наявність оптимальної концентрації нанодобавки, перевищення якої спричинить зменшення інтенсивності флуоресценції за рахунок зростання імовірності безвипромінювальної дезактивації збуджених станів молекул. In this work, the dependence of fluorescence intensity of Rhodamine 6G and Sulforhodamine 101 liquid solutions on concentration of silver nanoparticles with a radius ~ (32 ± 5) nm is investigated with a different frequency of exciting radiation. It was determined that the increase of the nanocomponent concentration increases fluorescence intensity of both dyes. It is shown that the fluorescence intensity increases when the wavelength of exciting radiation approaches the maximum of nanoparticles plasmon resonance range. Basing on the received dependences, the conclusion is drawn on existence of nanocomponent optimum concentration, the exceeding of which will lead to suppression of fluorescence due to the increase of probability of nonradiative deactivation of molecules excited states.