Маловідомі сторінки з історії української енциклопедистики: спроба відродження проекту «УРЕ» у 1944–1947 рр. - Демиденко, Т. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті висвітлено один із важливих етапів відновлення діяльності Головної редакції Української радянської енциклопедії. Період 1944 – 1947 рр., представлений значним архівним матеріалом, який свідчить про масштабність гуманітарного проекту на державному рівні. Досліджено етапи організації, створення, формування наукового академічного колективу, роль попередніх енциклопедій як важливих передумов для втілення універсального видання УРЕ історичної, науково-кульутрної ваги Радянської України. The article is based on the research of the most important stages of the of the Ukrainian Soviet Encyclopedia activity restoration. The period of 1944 – 1947 presented by significant archival materials, which show the magnitude of the humanitarian project at the state level. The author investigates stages of organization and creation, formation of academic researches, role of previoust encyclopedias, as important prerequisites for the implementation of universal edition YRE, the edition of historical, scientific and cultural weight in Soviet Ukraine.