Быстрый солнечный ветер и геомагнитная активность - Ольяк, М.Р. (Радиофизика и радиоастрономия, 2015)
Статья посвящена анализу влияния увеличения скорости солнечного ветра на возникновение геомагнитных возмущений. Значения скорости солнечного ветра, определенные из наблюдений мерцаний на радиотелескопах УТР-2 и УРАН-2 в 2003–2011 гг., анализируются совместно с параметрами солнечного ветра на уровне орбиты Земли и геомагнитными индексами Ap. Аналізується вплив підвищення швидкості сонячного вітру на виникнення геомагнітних збурень. Значення швидкості сонячного вітру, визначені із спостережень мерехтінь на радіотелескопах УТР-2 і УРАН-2 в 2003–2011 рр., аналізуються разом з параметрами сонячного вітру на рівні орбіти Землі і геомагнітними індексами Ap. The impact of high-speed solar wind disturbances on the occurrence of geomagnetic storms is analyzed. The solar wind velocity values, determined from scintillation observations at the UTR-2 and URAN-2 Ukrainian decameter radio telescopes are analyzed together with the solar wind parameters at the Earth’s orbit and geomagnetic indices Ap. The