Українська духовна еліта в Росії XVIII ст.: служіння і служба (на матеріалах епістолярної спадщини) - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2012)
Переважно на основі епістолярних джерел простежується пастирське служіння ієрархів українського походження в російській православній церкві, відносини їх із владою, прийняття й неприйняття новим середовищем, прагнення повернутися на Батьківщину. The pastoral ministry of Ukrainian birth hierarchs in the Russian Orthodox Church, their relations with the authority, admission and non-acceptance in the new environment and the homecoming attempts are investigated mainly on the epistolary sources.