Модернізація економіки промислових регіонів: спроба концептуалізації - Якубовський, М.М.; Ляшенко, В.І. (Вісник економічної науки України, 2016)
Економічна природа модернізації в діалектичному вимірі визначається прогресом суспільства, зміною його матеріальної основи - технічного, технологічного, економічного базису. Розробка і реалізація сценаріїв структурно-технологічної модернізації промислових регіонів України має здійснюватися в рамках довгострокової стратегії економічного розвитку країни, де промислова політика має зайняти провідне місце в усуненні структурних диспропорцій, стимулюванні модернізації, створенні нових високотехнологічних секторів виробництва. Крім офіційного визнання стратегії промислового розвитку і модернізації потрібно і законодавчо закріпити ідеологію промислового розвитку, як на державному, так і на регіональному рівні, що в умовах децентралізації створить сприятливі нормативно-правові умови для суб’єктів господарювання і місцевої влади у здійсненні модернізаційних заходів. З цією метою доцільно розробити і прийняти Закон України «Про модернізацію промислових регіонів» з визначенням ролі і обов’язків місцевої влади в індустріальному розвитку власних територій. Экономическая природа модернизации в диалектическом измерении определяется прогрессом общества, изменением его материальной основы - технического, технологического, экономического базиса. Разработка и реализация сценариев структурно-технологической модернизации промышленных регионов Украины должна осуществляться в рамках долгосрочной стратегии экономического развития страны, где промышленная политика должна занять ведущее место в устранении структурных диспропорций, стимулировании модернизации, создании новых высокотехнологичных секторов производства. Кроме официального признания стратегии промышленного развития и модернизации нужно и законодательно закрепить идеологию промышленного развития, как на государственном, так и на региональном уровнях, что в условиях децентрализации создаст благоприятные нормативно-правовые условия для субъектов ведения хозяйства и местной власти в осуществлении модернизационных мероприятий. С этой целью целесообразно разработать и принять Закон Украины «О модернизации промышленных регионов» с определением роли и обязанностей местной власти в индустриальном развитии собственных территорий. Economic nature of modernisation in the dialectical measuring is determined by progress of society, by the change of it’s material basis - technical, technological, economic base. Development and realization of scenarios of structurally-technological modernisation of industrial regions of Ukraine must come true within the framework of long-term strategy of economic development of the country, where an industrial policy must take the leading place in the removal of structural disproportions, stimulation of modernisation, creation of new hi-tech sectors of production. Except official confession of strategy of industrial development and modernisation it is needed and legislatively to fasten ideology of industrial development, both on state and on regional levels, that in the conditions of decentralization will create favourable normatively-legal terms for the subjects of manage and local-authority in realization of modernisation measures. To that end it is expedient to work out and pass an Act of Ukraine «About industrial regions modernisation» with determination of role and duties of local-authority in industrial development of own territories.