Семидневные вариации в атмосферных аэрозолях - Соина, А.В.; Милиневский, Г.П.; Ямпольский, Ю.М. (Радиофизика и радиоастрономия, 2015)
Представлены результаты поиска недельной цикличности в поведении аэрозольной оптической толщи, измеренной на длинах волн 440 и 870 нм, параметра Ангстрема (440/870) и осажденной воды в атмосфере для пяти европейских городов. Анализ проводился по данным сети AERONET за период с 2009 по 2011 г. В результате исследований были установлены проявления уикенд-эффекта для всех анализируемых параметров с максимальными значениями в четверг– субботу. Надаються результати пошуку тижневої циклічності у поведінці аерозольної оптичної товщі, виміряної на дов- жинах хвиль 440 та 870 нм, параметру Ангстрема (440/870) та осадженої води в атмосфері для п’яти європейських міст. Аналіз виконувався за даними мережі AERONET за період з 2009 до 2011 р. В результаті дослідження були встановлені прояви уікенд-ефекту для всіх аналізованих параметрів з максимальними значеннями у четвер–суботу. The results are presented of the weekly periodicity search in the behavior of the aerosol optical thickness measured at the wavelengths of 440 and 870 nm, Angstrom parameter (440/870) and the precipitable water vapor in the atmosphere for five European cities. The analysis was made with the AERONET network data for the 2009–2011 period. The studies confirmed the weekend-effect presence in all analyzed parameters behavior with maximum values on Thursday–Saturday.