Тюрми в нацистській карально-репресивній системі на окупованій території України - Вронська, Т.В.; Лисенко, О.Є. (Український історичний журнал, 2013)
Розглядається комплекс питань, пов’язаних із функціонуванням в’язниць на окупованій території України. Тюремна система аналізується як один із важливих
інструментів нацистського терору, елемент апарату насильства, спрямованого на впокорення всіх категорій населення. Стаття базується на масиві джерел, що донині не залучався до наукового обігу, зокрема настінних написах бранців нацистських в’язниць, зафіксованих радянськими органами держбезпеки. The article deals with the complex of questions, connected with functioning of prisons
on the occupied territory of Ukraine. The penitentiary system is analyzed as one of the
important instruments of Nazi terror, part of apparatus of violence that focused on
enslavement of all population categories. The work is based on massif of sources, not
yet involved into scientific circulation, among them – writings on the walls, made by
captives of Nazi prisons and noted by Soviet special services.