Вільне місто Одеса в добу Центральної Ради: революційна інтерпретація політичного сепаратизму - Вінцковський, Т.С. (Український історичний журнал, 2013)
Аналізуються обставини реанімації планів щодо надання Одесі спеціального
статусу вільного міста Української Народної Республіки. Висвітлюються зусилля російських та єврейських політичних партій через гласних міської думи частково нейтралізувати політико-культурні наслідки включення міста до складу УНР. This article analyzes the circumstances of resuscitation plans to provide Odesa the
separate status of free city of the Ukrainian People Republic. Author highlights the
efforts of Russian and Jewish parties through City Council vowels to neutralize partly
the political and cultural implications of the inclusion of the UPR.