Доноси у суспільно-політичному житті Гетьманщини XVII– XVIII ст. - Бовгиря, А.М. (Український історичний журнал, 2013)
Досліджується функціонування системи доносів як складової політичного судочинства в Гетьманщині XVII–XVIII ст. Розглядаються правове підґрунтя цього
явища, його вплив на соціально-політичне життя козацької автономії, фігуранти й мотиви, а також зміст доносів, які становлять собою цінне джерело для реконструкції процесів ідентичності та формування політичної ментальності українського населення ранньомодерної доби. In the article researches the system of denunciations as a component of political justice
in Het’manshchyna in XVII–XVIIIth; considers the legal basis of this phenomenon,
its influence to the social and political life of the Cossack autonomy, figurants and
denunciations motives and their content, which was a valuable source for the
reconstruction processes of the identity formation and the political mentality among
Ukrainian population of the early modern period.