Казимир Яґайлович і Менґлі Ґірей: від друзів до ворогів - Гулевич, В.П. (Український історичний журнал, 2013)
Досліджуються причини розриву литовсько-кримського миру. Події розглянуто на тлі відносин між польсько-литовською державою, Кримським ханством, Молдавією, Османською імперією, Великим князівством Московським та Великою Ордою протягом 1466–1482 рр. З’ясовано, що в 1482 р. Менґлі Ґірей розорив Київ, виходячи з власних інтересів, а не під впливом зовнішнього чинника. The article examines the causes rupture of peace between Casimir IV Jagiellon and Mengli I Giray investigation. The Events are considered against the relations between the Polish-Lithuanian state, the Crimean Khanate, Moldova, the Ottoman Empire, the Grand Duchy of Moscow and the Great Horde during the 1466–1482s. It was found that Mengli I Giray ravages Kyiv because of his own interests and not under any external pressure.