III Історичні читання пам’яті професора В.Г.Сарбея «“Довге” ХІХ століття в Україні: питання національної модернізації» - Любченко, В.Б. (Український історичний журнал, 2013)
В Інституті історії України НАНУ вже стало доброю традицією раз на п’ять років
ушановувати пам’ять колишнього завідувача (у 1979–1999 рр.) відділу історії України
ХІХ – початку ХХ ст., д-ра іст. наук, проф. Віталія Григоровича Сарбея (30.01.1928 – 22.04.1999 рр.) історичними читаннями. 30 січня 2013 р., на 85-річчя від дня народження вченого, у залі засідань Інституту історії України НАНУ відбувся третій за
ліком такий науковий захід.