Феномен удільної роздробленості Русі (повернення до проблеми) - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2013)
Розглядаються передумови, причини, рушійні сили й перебіг удільної роздробленості на Русі в ХІI–ХІІI ст., що порушила цілісність централізованої держави
Володимира Святославича та Ярослава Мудрого. Соціально-економічний розвиток князівств і земель Давньоруської держави був об’єктивним фактором настання роздробленості у середині ХІІ ст. Існував і суб’єктивний чинник: деструктивна діяльність князів-ізгоїв, котрі задля досягнення особистих цілей підривали
єдність держави, полегшивши цим її завоювання монголами в 1237–1241 рр. Lightening up in the article are the conditions, causes, motive forces and the course
of the feudal fragmentation at Kyiv Rus' in XII–XIIIth, which ruined the integrity of
the centralized state of Volodymyr Sviatoslavych and Yaroslav the Wise. The socialeconomical
development of Old Rus' State principalities and lands was the objective
factor of fragmentation increase in the mid XIIth. There was also the subjective
factor: the destructive activity of the princes-izgoi. For the private interests they’re
undermined the unity of State and made it easy to be conquested by the Mongols in 1237–1241s.