Вдосконалення системи екологічного менеджменту в координатах регіонального розвитку - Кучкова, Н.В. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В даній статті висвітлено вдосконалення економічного стимулювання промислових підприємств до зниження рівня викидів забруднюючих речовин в атмосферу на прикладі підприємств Дніпропетровської області. Вперше для аналізу природоохоронної діяльності застосований кластерний аналіз, виявлені вимоги до створення управляючої комп'ютерної моделі оптимального розподілу грошових коштів між підприємствами області. В данной статье рассмотрены пути стимулирования промышленных предприятий к снижению уровня выбросов загрязняющих веществ в атмосферу. Впервые для анализа природоохранной деятельности применен кластерный анализ, выявлены условия для создания управляющей компьютерной модели оптимального распределения денежных средств между предприятиями Днепропетровской области. Ключевые слова: экологический менеджмент, система экологических платежей, экологическая ситуация, выбросы загрязняющих веществ, кластерный анализ. In the given article the ways of stimulation of industrial enterprises to the decline of level of the troop landing of contaminating matters in an atmosphere are considered. First for the analysis of nature protection activity the cluster analysis is applied, and terms for creation of handling computer model of the optimum distributing of money facilities between the enterprises of the Dnepropetrovsk region are exposed.