Роль підприємництва в розвитку аграрного сектору економіки Правобережної України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Романюк, Н.Й. (Український історичний журнал, 2013)
За матеріалами Київської, Подільської і Волинської ґуберній аналізуються особливості
розвитку аграрного підприємництва в період модернізації 1861–1914 рр.
Визначено роль підприємців у піднесенні землеробства, тваринництва та переробної промисловості краю. The author analyses the agricultural entrepreneurship development during the period
of modernization 1861–1914 (the archival and scientific materials of Kyiv, Podillia
and Volyn’ provinces). Special attention is paid to the role of rural entrepreneurs of
the provinces under study in the development of farming, animal husbandry and
processing industry.