Перша світова війна в рефлексії П.Скоропадського (за матеріалами приватного листування) - Папакін, Г.В. (Український історичний журнал, 2013)
На матеріалах родинного листування П.Скоропадського розкривається його
сприйняття Першої світової війни, в якій він брав найбезпосереднішу участь,
розглядаючи її як важку, невдячну справу. Не гнався за чинами, мріючи залишити після війни службу. До німців ставився з певною повагою, визнаючи їхню завзятість та дисципліну, але жодної згадки про можливість перемоги Німеччини
в його листах немає. Спростовуються також поширені стереотипи про властолюбство, кар’єризм, політичне невігластво майбутнього гетьмана України. It’s reveals at the materials of P.Skoropads’kyi family correspondence his perception
of World War I which he departed at the front from the first to the closing date. It will
be that he perceived war as heavy, ungrateful business, did not hunt for ranks, but
dreamed to leave military service after war. To Germans as opponents regarded with
certain respect, acknowledging their persistence, discipline, but not a single mention
about possibility of victory of Germany in his letters is not. Other myths are refuted
also – in relation to ambition, careerism, political ignorance of the future Hetman of Ukraine.