Особливості короткострокового прогнозування бюджетних показників на основі неказуальних економетричних методів - Лук'яненко, І.Г.; Ветренко, О. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В статье рассматриваются вопросы, касающиеся особенностей прогнозирования показателей бюджетной системы Украины на микроэкономичном
уровне в краткосрочном периоде. На основе неказуальных методов прогнозирования проведен анализ качества полученных прогнозов как обобщенных поступлений в бюджет, так и отдельных составляющих; обоснована необходимость использования эконометрического моделирования во время разработки
проектов бюджета, для получения высококачественных прогнозов, и реформирования налоговой политики; сделаны выводы и рекомендации по использованию прогнозных данных в прцессе составления бюджета и принятия решений в
бюджетной сфере. В статті розглядаються питання щодо особливостей прогнозування показників бюджетної системи України на макроекономічному рівні в короткостроковому періоді. На основі неказуальних методів прогнозування проаналізовано
якість отриманих прогнозів як сукупних надходжень до бюджету, так і окремих
складових, обґрунтовано доцільність використання економетричного моделювання при розробці проектів бюджетів для отримання високоякісних прогнозів та
реформуванні податкової політики,зроблено висновки і рекомендацій щодо застосування прогнозних даних при складанні бюджету та прийнятті рішень в бюджетній сфері. In the article the problems of the budget's variables short-run forecasting on
the macro level have been discussed. On the base of the a theoretical models the
analysis of the errors of forecasting for the total budget revenue and the revenues
from the different taxes has been done. As the result the important using of the
econometrics modeling using for the budget elaboration process and for the short-run
quality forecast was improved and the recommendations of the applications of the result
of forecasting in decision making has been done.