Ионосферные возмущения, сопровождавшие пролет челябинского тела - Чорногор, Л.Ф.; Барабаш, В.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2014)
По данным сети ионозондов, расположенных на расстояниях около1500—3100 км от места падения метеорита «Челябинск», проанализированы ионосферные возмущения на высоте около 300 км, которые последовали за пролетом и взрывом космического тела.Установлено, что падение метеороида сопровождалось генерацией гравитационных волн в нейтральной атмосфере и перемещающихсяионосферных возмущений. Скорость последних была около 600—700 м/с, период 70—135 мин, а амплитуда относительных возмущенийконцентрации электронов составляла 10—20 %. В течение 6—7 ч в ионосфере наблюдались волновые возмущения концентрации электронов с относительной амплитудой 10—20 %, которые могли быть вызваны долгоживущими вихрями в верхней атмосфере. За даними мережі іонозондів, розташованих на відстанях близько 1500— 3100 км від місця падіння метеорита «Челябінськ», проаналізовано іо но сферні збурення на висоті близько 300 км, що слідували за про льотом і вибухом космічного тіла. Встановлено, що падіння метеороїда супроводжувалося генерацією гравітаційних хвиль в нейтральній атмосфері та рухомих іоносферних збурень. Швидкість останніх була близькою до 600—700 м/с, період 70—135 хв, а амплітуда відносних збурень концентрації електронів становила 10—20 %. Протягом 6—7 год в іоносфері спостерігалися хвильові збурення концентрації елект ро нів з відносною амплітудою 10—20 %, які могли бути викли кані довгоживучими вихорами у верхній атмосфері. According to data of the net work of ionosondes situated about 1500—3100 km from the place of meteorite “Chelyabinsk” fall, ionospheric disturbances at an altitude of about 300 km are analyzed. The meteoroid's fall was accompanied by the generation of gravitational waves in the neutral atmosphere and of travelling ionospheric disturbances. The velocity of the travelling ionospheric disturbances was about 600—700 m/s, the period was 70—135 min, and the amplitude of relative disturbances of electron concentration reached 10—20 %. Wave disturbances with a relative amplitude of electron concentration of 10—20 % which could be caused by long-living whirlwinds in the top at mo sphere were observed during 6—7 hours.