Об одном виде трехволнового взаимодействия низкочастотных волн в магнитоактивной плазме солнечной атмосферы - Кришталь, А.Н.; Герасименко, С.В.; Войцеховская, А.Д.; Черемных, О.К. (Кинематика и физика небесных тел, 2014)
Исследован процесс появления распадной «квазимодовой» неустойчивости кинетических альвеновских волн в хромосфере активной области на Солнце накануне вспышки, а именно в плазме магнитных петель вблизи их оснований. В качестве конкретного вида трех волнового взаимодействия исследовался процесс распада первичной кинетической альвеновской волны (КАВ) на кинетическую ионно-звуковую и вторичную КАВ. Необходимые условия возникновения распадной неустойчивости КАВ были получены для двух полуэмпирических моделей солнечной атмосферы с использованием модифицированного выражения для инкремента развития неустойчивости в случае нелинейного взаимодействия низкочастотных волн c аномально низким порогом возбуждения. Показано, что основные критерии появления неустойчивости существенно зависят от значений амплитуды внешнего магнитного поля в исследуемой области и от модели солнечной атмосферы. Досліджено процес появи розпадної «квазімодової» нестійкості кінетичних альвенівських хвиль у хромосфері активної області на Сонці перед спалахом, а саме у плазмі магнітних петель поблизу їхнiх основ. Як конкретний вид трихвильової взаємодії досліджувався процес розпаду первинної кінетичної альвенівської хвилі(КАХ) на кінетичну іонно-акустичну хвилю та вторинну КАХ. Необхідні умови появи розпадної нестійкості КАХ були отримані для двох напівемпіричних моделей сонячної атмосфери з використанням модифікованого виразу для інкремента розвитку нестійкості у випадку нелінійної взаємодії низькочастотних хвиль з аномально низьким порогом збудження. Показано, що основні критерії появи нестійкості суттєво залежать від значень амплітуди зовнішнього магнітного поля у досліджуваній області, а також від моделі сонячної атмосфери. We investigated a process of the appearance of decay «quasi-mode» instability of kinetic Alfven waves (KAW) in the chromosphere of a solar active region before a flare, namely, in plasma of magnetic loops near their footpoints. The process of decay of initial KAW into kinetic ion-acoustic wave and secondary KAW was considered as the specific type of three-wave interaction. Necessary conditions for the instability rise and development were obtained for two semiempirical models of the solar atmosphere. A modified expression for the growth rate of instability in the case of nonlinear interaction was used in the calculations. It was shown that the main criterions for such instability rise and development essentially depend on the external magnetic field's amplitude in the area under investigation as well as on a model of the solar atmosphere.