Особливості фотосферної конвекції Сонця на грануляційних, мезогрануляційних і супергрануляційних масштабах - Баран, О.А.; Стоділка, М.І. (Кинематика и физика небесных тел, 2014)
Cпектри потужності варіацій температури і вертикальних швидкостей у сонячній фотосфері розраховані з використанням даних спостережень у лінії нейтрального заліза λ ≈ 639,3 нм, отриманих на 70-см німецькому баштовому вакуумному телескопі VTT (Канарські острови, Іспанія) поблизу центра сонячного диску у спокійній області. Спектры мощности вариаций температуры и вертикальных скоростей в солнечной фотосфере рассчитаны с использованием данных наблюдений в линии нейтрального железа λ ≈ 639,3 нм, полученных на 70-см немецком башенном вакуумном телескопе VTT (Канарские острова, Испания) вблизи центра солнечного диска в спокойной области. Power spectra of temperature and vertical velocity variations in the solar photosphere were calculated by using observational data of neutral iron line λ ≈ 639.3 nm obtained with the 70-cm German Vacuum Tower Telescope (Canary Islands, Spain) around the centre of the solar disc in the non-pertubed region.