Температурно-частотні залежності діелектричних констант магній-заміщеного літієвого фериту - Остафійчук, Б.К.; Гасюк, І.М.; Кайкан, Л.С.; Угорчук, В.В.; Якубовський, П.П.; Цап, В.А.; Кайкан, Ю.С. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
В роботі методом імпедансної спектроскопії досліджувалися температурно-частотні залежності діелектричних констант магнійзаміщених літій-залізних шпінелей, одержаних твердофазним синтезом. Показано, що діелектричні властивості зменшуються із збільшенням частоти для всіх складів. Це пояснюється на основі припущення домінування електронного механізму поляризації. Виявлений немонотонний характер температурної залежности дійсної частини діелектричної проникности свідчить про наявність внеску в поляризацію процесів на межах зерен. В работе методом импедансной спектроскопии исследовались температурно-частотные зависимости диэлектрических констант магнийзамещённых литий-железных шпинелей, полученных твердофазным синтезом. Показано, что диэлектрические свойства уменьшаются с увеличением частоты для всех составов. Это объясняется на основе предположения доминирования электронного механизма поляризации. Обнаруженный немонотонный характер температурной зависимости действительной части диэлектрической проницаемости свидетельствует о существовании вклада в поляризацию процессов на границах зёрен. Temperature and frequency dependence of the dielectric constants of magnesium-substituted lithium-iron spinels fabricated by solid-phase synthesis are investigated, using the method of impedance spectroscopy. As shown, the dielectric properties of all the compositions decrease with frequency growth. It is explained by assumption about the dominance of electronic polarization mechanism. The non-monotonic character of the temperature dependence of the real part of the dielectric permittivity indicates the contribution of processes at grain boundaries to the polarization.