Смерчи и струйные течения низких уровней (обзор литературных источников) - Ивус, Г.П.; Семергей-Чумаченко, А.Б. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Розглядаються особливості формування смерчів над різними територіями Земної кулі. Оцінюється повторюваність явища над Україною. Аналізуються
механізми зародження і розвитку смерчів. Досліджується можлива роль струминної течії нижніх рівнів в генезисі торнадо. Рассматриваются особенности формирования смерчей над различными
территориями Земного шара. Оценивается повторяемость явления над Украиной. Анализируются механизмы зарождения и развития смерча. Исследуется
возможная роль струйного течения нижних уровней в генезисе торнадо. The features of forming of tornados are examined above different territories of
earth. Repetition of the phenomenon is estimated above Ukraine. The mechanisms
of origin and development of tornado are analyzed. The possible role of stream flow
of lower levels is explored in genesis of tornado.