Структура і властивості вакуумно-дугового TiN-покриття на поверхні стопу Д16 - Васильєв, М.О.; Панарін, В.Є.; Макеєва, І.М.; Волошко, С.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Високоміцні нанокристалічні покриття TiN було нанесено на поліровану поверхню дископодібних зразків з промислового алюмінійового стопу Д16 (після природного старіння) у вакуумно-дуговій установці «Булат-6». Для очищення й активації поверхні підложжя розроблено широкоапертурне плазмове джерело йонів Ar+ з розрядною коміркою Пеннінґового типу. Вивчено залежності структури, мікротвердости, триботехнічних характеристик та швидкости корозії від основних параметрів осадження. Высокопрочные нанокристаллические покрытия TiN были нанесены на полированную поверхность дископодобных образцов из промышленного алюминиевого сплава Д16 (после естественного старения) в вакуумно-дуговой установке «Булат-6». Для очистки и активации поверхности подложки разработан широкоапертурный плазменный источник ионов Ar+ с разрядной ячейкой типа Пеннинга. Изучены зависимости структуры, микротвёрдости, триботехнических характеристик и скорости коррозии от основных параметров осаждения. High-strength nanocrystalline TiN coatings are deposited on the polished surface of the disc-shaped industrial aluminium D16 alloy samples (after natural ageing) in ‘Bulat-6’ vacuum-arc installation. For cleaning and activation of the substrate surface, the wide-aperture Ar+-ions’ plasma source with the Penning-type discharge cell is designed. The dependences of the structure, microhardness, tribotechnical characteristics, and the corrosion rate on the main deposition parameters are investigated.