Кинетика кристаллизации объёмно-аморфизирующегося сплава Cu₄₇Ni₈Ti₃₄Zr₁₁ в условиях кокильного литья - Лысенко, А.Б.; Косинская, О.Л.; Губарев, С.В.; Калинина, Т.В. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Представлены результаты расчётного анализа кинетики кристаллизации объёмно-аморфизирующегося сплава Cu₄₇Ni₈Ti₃₄Zr₁₁ в условиях литья в металлическую изложницу. Показано, что в отливках разной толщины формируются 3 разновидности микроструктуры: условно аморфная, аморфно-нанокристаллическая и микрокристаллическая. Установлены зависимости числа кристаллов в единице объёма и их средних размеров от толщины отливок. Достигнуто согласие расчётных оценок критической толщины аморфизирующихся отливок с известными экспериментальными данными. Наведено результати розрахункової аналізи кінетики кристалізації стопу Cu₄₇Ni₈Ti₃₄Zr₁₁, що об’ємно аморфізується, в умовах лиття у металеву виливницю. Показано, що у виливках різної товщини формуються 3 різновиди мікроструктури: умовно аморфна, аморфно-нанокристалічна і мікрокристалічна. Встановлено залежності числа кристалів в одиниці об’єму та їхніх середніх розмірів від товщини виливків. Досягнуто узгоджености розрахункових оцінок критичної товщини виливків, що аморфізуються, з відомими експериментальними даними The results of computational analysis of the crystallization kinetics of bulk-amorphized Cu₄₇Ni₈Ti₃₄Zr₁₁ alloy under gravity die-casting are presented. As shown, within the ingots of different thicknesses, three types of microstructures are formed: conditionally amorphous, amorphous—nanocrystalline and microcrystalline ones. The dependences of the crystals’ number per volume unit and their average sizes on the thickness of ingots are determined. Estimated values of the critical thickness of amorphized ingots are consistent with available experimental data.