Структурні, морфологічні та магнетні властивості мезопористого магеміту, синтезованого цитратною методою - Коцюбинський, В.О.; Груб’як, А.Б.; Мокляк, В.В.; Пилипів, В.М.; Лісовський, Р.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Мезопористий магеміт γ-Fe₂O₃ одержано методою термічного розкладання ксероґелю цитрату заліза. Досліджено вплив молярної концентрації прекурсорів у водному розчині на пористість, морфологію і магнетну структуру магеміту та запропоновано модель його формування. Результати роботи уможливили визначити умови одержання магнетних наноматеріялів (мезопористого γ-Fe₂O₃) з наперед заданими структурними та морфологічними характеристиками. Мезопористый маггемит γ-Fe₂O₃ синтезирован методом термического разложения ксерогеля цитрата железа. Исследовано влияние молярной концентрации прекурсоров в водном растворе на пористость, морфологию и магнитную структуру маггемита, а также предложена модель его формирования. Результаты работы позволили определить условия получения магнитных наноматериалов (мезопористого γ-Fe₂O₃) с предварительно заданными структурными и морфологическими характеристиками. Mesoporous maghemite γ-Fe₂O₃ is synthesized by thermal decomposition of iron citrate xerogel. The influences of the precursors’ molar concentration in aqueous solution on the maghemite porosity, its morphology and magnetic structure are investigated. The model of mesoporous γ-Fe₂O₃ formation is presented. The results make possible to determine the conditions for fabrication of magnetic nanomaterials (mesoporous γ-Fe₂O₃) with predetermined structural and morphological characteristics.