Структура та властивості полімерних композитів на основі епоксидного полімера, поліаніліну та оксиду металу Al(III) або Fe(III) - Штомпель, В.І.; Віленська, В.О.; Демченко, В.Л.; Керча, Ю.Ю.; Рябов, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Досліджено структуру та теплофізичні властивості композитів на основі епоксидного полімера та сумішей поліаніліну (ПАн) і одного з оксидів металів (Аl₂O₃, Fe₂O₃). Встановлено залежність процесів структуроутворення в композитах від типу атомів металу в оксидах. Показано, що вплив ПАн на мікрогетерогенну структуру композитів з Аl₂O₃ відсутній, а з Fe₂O₃ має місце зменшення ефективного розміру lp мікрообластей гетерогенности композитів, більше, аніж вдвічі. Виявлено меншу величину сеґментальної рухливости Тс в композитах з сумішшю (ПАн, Аl₂O₃) порівняно з композитами з сумішшю (ПАн, Fe₂O₃). Исследована структура и теплофизические свойства композитов на основе эпоксидного полимера и смесей полианилина (ПАн) и одного из оксидов металлов (Аl₂O₃, Fe₂O₃). Установлена зависимость процессов структурообразования в композитах от типа атомов металла в оксидах. Показано, что влияние ПАн на микрогетерогенную структуру композитов с Аl₂O₃ отсутствует, а с Fe₂O₃ имеет место уменьшение эффективного размера lp микрообластей гетерогенности композитов более чем вдвое. Выявлена меньшая величина сегментальной подвижности Tc в композитах со смесью (ПАн, Аl₂O₃) по сравнению с композитами со смесью (ПАн, Fe₂O₃). The structure and thermal properties of composites based on epoxide resin and mixtures of polyaniline (PAn) and metal oxides (Al₂O₃ or Fe₂O₃) are investigated. The dependence of the processes of structure formation in the composites on the type of metal atoms in oxides is revealed. As shown, the impact of PAn on the microheterogeneous structure of the composites with Al₂O₃ is absent, and for those with Fe₂O₃, reduction in the effective size of heterogeneity microareas of the composites, lp, more than twice takes place. Smaller segmental mobility, Tc, in the composites with mixture (PAn, Al₂O₃) as compared to composites with mixture of (PAn, Fe₂O₃) is revealed.