Low-frequency green functions asymptotics in uniaxial and biaxial nematic liquid crystals - Matskevych, V.T. (Вопросы атомной науки и техники, 2012)
Uniaxial and biaxial nematic liquid crystals are examples of the complicated condensed matters possessing an internal microstructure shown on macroscopic level in the form of a number of the physical phenomena and processes. In this work the dynamic behavior of the studied condensed matters in alternative external field is investigated. On the basis of the nonlinear dynamic equations with sources for uniaxial and biaxial nematics the general analytical expressions of low-frequency Green functions asymptotics are obtained and the analysis of their features in the region of small wave vectors and frequencies is carried out. Одноосные и двухосные нематические жидкие кристаллы являются примерами сложных конденсированных сред, обладающих внутренней микроструктурой, проявляющейся на макроскопическом уровне в виде ряда физических явлений и процессов. В работе исследовано динамическое поведение таких конденсированных сред во внешнем переменном поле. На основе нелинейных динамических уравнений с источниками для одноосных и двухосных нематиков получены общие аналитические выражения для низкочастотных асимптотик функций Грина, и проведен анализ их особенностей в области малых волновых векторов и частот. Одновісні та двовісні нематичні рідкі кристали є прикладами складних конденсованих середовищ, що мають внутрішню мікроструктуру, яка виявляється на макроскопічному рівні у ряді фізичних явищ та процесів. В роботі досліджено динамічну поведінку таких конденсованих середовищ у зовнішньому змінному полі. На основі нелінійних динамічних рівнянь з джерелами для одновісних та двовісних нематиків отримано загальні аналітичні вирази для низькочастотних асимптотік функцій Гріна, та проведено аналіз їх особливостей в області малих хвильових векторів та частот.