Культура і техніка мовлення в телерадіожурналістиці - Чернікова, Л.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Изучение (исследование) темы "культура речи" не ново, но данная тема рассматривается в ином ракурсе – в сфере телерадиожурналистики и культуры речи в данной отрасли. Сегодня проявляется значительный интерес к этой теме. Новизна исследования заключается в рассмотрении негативных явлений в речи дикторов и недостатков в телерадиожурналистике поскольку нарушение норм произношении приобретают угрожающих масштабов, до появления разрушительных тенденций. Наблюдается отсутствие определенной артикуляции, дикции, интонационной выразительности. Современным журналистам радио и особенно телевидения не хватает навыков культуры и техники устной речи и ораторского мастерства. Дослідження теми "культура мовлення" не нова, але дана тема розглядається в іншому ракурсі – в сфері телерадіожурналістиці та культури мовлення в цій галузі. Сьогодні виявляється значний інтерес до згаданої теми. Новизна дослідження полягає у розгляданні негативних явищ у мовленні дикторів та недоліків в телерадіожурналістиці, та порушення норм вимови набули небезпечних масштабів, навіть з'явилися "руйнівні тенденції". Спостерігаються відсутність певної артикуляції, дикції, інтонаційної виразність. До того, ж сучасним журналістам радіо і особливо телебачення бракує навичок культури і техніки усного мовлення та ораторської майстерності.