Реформи 1860–1890-х рр. у Російській імперії: сучасне трактування - Шевченко, В.М. (Український історичний журнал, 2013)
Запропонована читачам «Українського історичного журналу» стаття – останнє дослідження відомого науковця, доктора історичних наук, визнаного фахівця з аграрної історії України ХІХ – початку ХХ ст. Віктора Миколайовича
Шевченка, який передчасно пішов з життя у червні цього року. Із сучасних методологічних позицій аналізуються причини, характер та наслідки реформ 1860–1890-х рр. у Російській імперії, дається критична оцінка висвітлення їх у
радянській історіографії, зроблено спробу новітнього трактування тогочасних перетворень. The presented article is the last research of famous scientific, doctor of history,
eminent specialist of agricultural history of Ukraine of 19 – early 20th centuries,
Victor Mykolaiovych Shevchenko, with was untimely dead this June. The scientific
from the modern methodological positions analyzes the reasons, character and causes
of 1860–1890s reforms in Russian Empire, gives cutoff score of its lightening in the
soviet historiography, and also gives a try to interpretate in the modern way that time
transformations.