Галицький єпископ Петро – ставленик і дипломат Данила Романовича - Паславський, І.В. (Український історичний журнал, 2013)
Ідеться про руського «архієпископа Петра», котрий, за свідченням двох середньовічних англійських джерел, у 1244–1245 рр. побував на Заході, узяв участь
у роботі І Ліонського собору, де виступив із докладною інформацією про татар. Обґрунтовується концепція, що згаданий у хроніках Петро був єпископом
Галича, якого князь Данило Романович поставив на місце збіглого 1242 р. до
Угорщини галицького владики Артемія. Висувається припущення, що єпископом Петром міг бути колишній ігумен київського монастиря Св. Спаса Петро Акерович. Подано критичний аналіз літератури з цієї проблеми. The article covers the Rus’ “archbishop Petro”, which in 1244–1245s took part in
the I Council of Lyon (this fact confirms two medieval English sources), were he
presented the detail information concerning Tatars. Also, examined the conception
that Petro, mentioned in the chronicles, was the Halych bishop. The Prince Danylo
Romanovych assigned him instead of Halych church hierarch Artemii that escaped
to the Hungary in 1242. The author gives the assumption that ex-father superior of
the Kyiv monastery of St.Spas Petro Akerovych could be the bishop Petro. The critical
review of this problem, covered in the literature, is submitted.