«Видубицька історія» про хрещення киян крізь призму посвяти давнього собору - Ульяновський, В.І. (Український історичний журнал, 2013)
Через доволі рідкісну для руських теренів посвяту, обставини закладання мурованого храму й дальшу розбудову Видубицького монастиря вже за онука хрестителя Русі
автор прагне показати, що місце для цієї обителі було обране не просто невипадково, але цілком символічно – за народним переказом і містичною аналогією чуда у Хонах, актуалізованою грецькими ієрархами руської церкви. In the current article, author reveals through the sufficiently rare for Rus’ territories
dedication, circumstances of laying the foundation stone and further construction of
Vydubychi monastery during the grandson of Rus’ baptizer. The place for monastery
was not nonrandom, but symbolical – according to national legends and mystic
analogy of the Chonae miracle that actualized by Greek hierarchs of Rus’ Church.