Адсорбція комплексів цис-дихлордіамінплатини нанокомпозитами магнетит–оксид кремнію (титану, алюмінію) - Кусяк, А.П.; Петрановська, А.Л.; Туранська, C.П.; Горбик, П.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
Досліджено адсорбційні властивості нанокомпозитів Fe₃O₄/SiO₂, Fe₃O₄/TiO₂ і Fe₃O₄/Al₂O₃ на основі магнетиту, модифікованого тетраетоксисиланом, н-бутилортотитанатом та ізопропілатом алюмінію відповідно, щодо комплексів цис-дихлордіамінплатини. Встановлено вплив хімічної природи поверхні наноструктур на їх адсорбційні властивості. Вивчено ізотерми та кінетику адсорбції комплексів цис-дихлордіамінплатини в перерахунку на йони Pt²⁺. Результати досліджень можуть бути використані при створенні адсорбентів медично-біологічного і технічного призначення, зокрема, для вилучення малих концентрацій комплексів Pt²⁺. Исследованы адсорбционные свойства нанокомпозитов Fe₃O₄/SiO₂, Fe₃O₄/TiO₂ и Fe₃O₄/Al₂O₃ на основе магнетита, модифицированного тетраэтоксисиланом, н-бутилортотитанатом и изопропилатом алюминия соответственно, по отношению к комплексу цис-дихлордиамминплатины. Установлено влияние химической природы поверхности наноструктур на их адсорбционные свойства. Изучены изотермы и кинетика адсорбции комплексов цис-дихлордиамминплатины в пересчёте на ионы Pt²⁺ . Результаты исследований могут быть использованы при создании адсорбентов медико-биологического и технического назначения, в частности, для извлечения малых концентраций комплексов Pt²⁺. Adsorption properties of Fe₃O₄/SiO₂, Fe₃O₄/TiO₂ and Fe₃O₄/Al₂O₃ nanocomposites based on magnetite modified with tetraethoxysilane, n-butyl orthotitanate, and aluminium isopropylate, respectively, in relation to cisdichlorodiamineplatinum complex are investigated. The influence of chemical nature of the surface of nanostructures on their adsorption properties is ascertained. Adsorption isotherms and kinetics of cis-dichlorodiamineplatinum complexes in terms of Pt²⁺ ions are studied. The findings of investigations can be used in fabrication of adsorbents for medical-biological and technical purposes, in particular, for extraction of low concentrations of Pt²⁺ complexes.