Влияние физико-химических воздействий на свойства углеродных нанотрубок - Шевченко, А.Д.; Ильницкая, Г.Д.; Маринич, М.А.; Зайцева, И.Н. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
Рассматриваются свойства углеродных нанотрубок после разных химических обработок. После выполнения химической обработки порошков исходных углеродных нанотрубок снижается содержание примесей в виде несгораемого остатка с 13,5% до 0,77%, что приводит к повышению адсорбционно-структурных характеристик. В результате исследований влияния температурных воздействий на углеродные нанотрубки изучен механизм их окисления кислородом воздуха после различных химических обработок. Показано, что после выполнения модификации поверхности порошков углеродных нанотрубок исходных и после дополнительной химической обработки ферромагнитными частицами железа на порядок усиливаются их магнитные характеристики. Установлено, что после выполнения модификации поверхности образцов углеродных нанотрубок ферромагнитными частицами железа снижаются их адсорбционно-структурные характеристики. Розглянуто властивості вуглецевих нанотрубок після різних хімічних оброблень. Після виконання хімічного оброблення порошків вихідних вуглецевих нанотрубок зменшується вміст домішок у вигляді неспалимого залишку з 13,5% до 0,77%, що призводить до підвищення адсорбційно-структурних характеристик. У дослідженні впливу температурних дій на вуглецеві нанотрубки вивчено й механізм їх окиснення киснем повітря після різних хімічних оброблянь. Показано, що після модифікації поверхні порошків вуглецевих нанотрубок вихідних і після додаткового хімічного оброблення феромагнітними частинками заліза на порядок посилюються їхні магнітні характеристики. Встановлено, що після модифікації поверхні зразків вуглецевих нанотрубок феромагнітними частинками заліза понижуються їхні адсорбційно-структурні характеристики. The properties of carbon nanotubes after different chemical treatments are considered. After chemical treatment of powders of initial carbon nanotubes, the content of such an impurity as the unburned rest is decreased from 13.5% to 0.77% that results in increase in adsorption–structural characteristics. As a result of investigations of influence of temperature on carbon nanotubes, the mechanism of their oxidation by oxygen of air after various chemical treatments is investigated. As shown, after modification of a surface of powders of initial carbon nanotubes and nanotubes subjected to additional chemical treatment with ferromagnetic iron particles, their magnetic characteristics increase by a factor of ten. As revealed, after modification of a surface of carbon-nanotube samples with ferromagnetic iron particles, their adsorption–structural characteristics are dropped.