Окиснення формальдегіду на електродах, модифікованих поліанілін/паладійвмісним композитом - Семенюк, Ю.Я.; Надич, Н.Л.; Салдан, І.В.; Решетняк, О.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2014)
Виконано модифікацію платинового електрода шляхом осадження на його поверхні тонких плівок поліаніліну (ПАн) і метал-полімерного композита (нано/мікрочастинки паладію–поліанілін) та досліджено електрокаталітичні властивості таких електродів щодо окиснення метанолу, формальдегіду та мурашиної кислоти у 1,0 М-водному розчині H₂SO₄. З’ясовано, що ПАн-модифіковані електроди мають електрокаталітичну активність щодо окиснення формальдегіду. Введення частинок паладію в поліанілін приводить до істотного зростання струмів окиснення–відновлення за рахунок збільшення провідности модифікувального поверхневого шару. Окрім того, встановлено, що частинки Pd сприяють глибшому окисненню формальдегіду, а саме, до карбон(II) оксиду, тоді як кінцевим продуктом на ПАн-модифікованому електроді є мурашина кислота. Выполнена модификация платинового электрода путём осаждения на его поверхности тонких плёнок полианилина (ПАн) и металл-полимерного композита (нано/микрочастицы палладия–полианилин), а также исследованы электрокаталитические свойства таких электродов относительно окисления метанола, формальдегида и муравьиной кислоты в 1,0 М-водном растворе H₂SO₄. Установлено, что ПАн-модифицированные электроды проявляют электрокаталитическую активность относительно окисления формальдегида. Введение в полианилин частиц палладия приводит к существенному возрастанию токов окисления–восстановления вследствие увеличения проводимости модифицирующего поверхностного слоя. Êроме того, показано, что частицы Pd способствуют более глубокому окислению формальдегида, а именно, до карбон(II) оксида, тогда как конечным продуктом на ПАн-модифицированном электроде является муравьиная кислота. The modification of platinum electrode is carried out by deposition of the thin films of polyaniline (PAn) and metal–polymeric (palladium nano/micro-particles–polyaniline) composite on its surface. Electrocatalytic properties of modified electrodes relative to the oxidation of methanol, formaldehyde, and formic acid within the 1.0 M aqueous H₂SO₄ solution are studied. As determined, the PAn-modified electrodes show electrocatalytic properties relative to the formaldehyde oxidation. Introduction of palladium nanoparticles into the polyaniline leads to the substantial increase of redox currents because of higher conductivity of such modified surface layer. Besides, as shown, the Pd particles promote a profound formaldehyde oxidation, namely, until carbon(II) oxide, while the final product at the used PAn-modified electrode is a formic acid.